SIMONE WEIL, PROJECTE D'INFERMERES DE PRIMERA LÍNIA. UN PROJECTE IMPRACTICABLE?

De Cafè Filosòfic Pensa
La revisió el 18:41, 20 gen 2022 per Sara (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «{{Acte |Data=2021/12/11 |Lloc=La Central del Raval |Titol=SIMONE WEIL, "PROJECTE D'INFERMERES DE PRIMERA LÍNIA" UN PROJECTE IMPRACTICABLE? |Ponent=Rosa Rius Gatell |D...».)
(dif.) ← Versió més antiga | Versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Salta a:navegació, cerca
Data 2021/12/11
Lloc La Central del Raval
Titol SIMONE WEIL, "PROJECTE D'INFERMERES DE PRIMERA LÍNIA" UN PROJECTE IMPRACTICABLE?
Ponent Rosa Rius Gatell
Descripció Rosa Rius Gatell és professora honorífica de la Universitat de Barcelona i integrant del Seminari Filosofia i Gènere de la mateixa Universitat. És editora de diversos volums col·lectius, entre els quals: Lectoras de Simone Weil (2013), coeditat amb Fina Birulés. És autora de l’estudi introductori i notes crítiques a la Historia de las mujeres filósofas de Gilles Ménage (3a reimpr. 2019) i d’articles como ara: «À la recherche des savoirs anciens. Simone Weil dans l’air du temps» (2014), «De la belleza, el arte y la pintura “verdadera” en Simone Weil» (2017), «Simone Weil lectora de Maquiavelo» (2018), «L’escolta musical: Jeanne Hersch i la miniatura d’eternitat» (2020) i «María Zambrano, notas sobre la alegría y el dolor» (2021).
Bibliografia Birulés, Fina y Rius Gatell, Rosa (eds.), Lectoras de Simone Weil, Barcelona: Icaria, 2013.

Weil, Simone, Escritos de Londres y últimas cartas, Maite Larrauri (trad.), Madrid: Trotta, 2000. Weil, Simone, La fuente griega, Agustín López y María Tabuyo; José Luis Escartín Carasol y María Teresa Escartín Carasol (trads.), Madrid: Trotta, 2005.


L’obra de Simone Weil és constel·lada de nombrosos “retrats” femenins: literaris, heroics, mítics, reals. En aquest Cafè Filosòfic proposo atendre’n breument alguns: Antígona, Electra i Rosa Luxemburg, abans de reflexionar sobre les dones, anònimes, que haurien de conformar el “Projecte d’infermeres de primera línia”. Weil presentava el seu Projecte com a contrapunt a les “formacions especials” hitlerianes, les SS. Es tractava d’oposar-se al plantejament ideològic hitlerià amb mitjans alternatius a la violència. Es va jutjar impracticable. Des de 1939-1940 fins al final de la seva vida, 1943, Weil no va perdre mai l’esperança que el projecte es pogués dur a terme algun dia. Era realment impracticable?