Vuit diàlegs amb la Filosofia

De Cafè Filosòfic Pensa
Dreceres ràpides:navegació, cerca
Data 2019/11/30
Lloc Llibreria La Central del Raval
Titol Tot passejant per la Filosofia
Ponent Manel Codina i Massons, Lluís Cerarols i Cortina
Descripció El llibre, "Camí del mar. Vuit diàlegs amb la Filosofia", és fruit d’una llarga amistat entre els autors Lluís Cerarols i Manel Codina, que ha tingut com a rerefons els interessos compartits per la Filosofia.

Els autors havien observat que, tant en llengua catalana com en llengua castellana, hi havia un desert important entre els llibres de filosofia de caràcter general o manuals i els llibres acadèmics pensats per a especialistes. Es van determinar a fer un llibre que ocupés aquest espai intermedi, per a un públic ampli. És un llibre volgudament escrit de forma clara, entenedora, farcit d’exemples que qualsevol lector pot fer seus i, tot i això, la pretensió és que toqui el nervi, que col·loqui el lector davant el cor dels grans problemes filosòfics. Escrit en forma de diàleg, ja que el diàleg és la via natural del nostre pensament. Són vuit diàlegs fets conjuntament amb l’altra activitat humana més natural: el fet de caminar. Vuit caminades fetes pel mateix camí. La inspiració és en el text El camí campestre de Martin Heidegger. En el seu caminar lent, i sempre pel mateix camí, el pensament s’aprofundeix. El diàleg del nostre llibre és entre dues veus, l’una enterbolida per la mort d’un ésser estimat i l’altra una veu més fonda, més difícil de reconèixer, que li donarà la mà per anar avançant en cada un dels trajectes. L’objectiu fonamental és sacsejar la nostra consciència, obrir esquerdes en les nostres certeses quotidianes que sovint amaguen el caràcter problemàtic que hi ha darrere de moltes de les nostres conviccions. Els vuit diàlegs amb la filosofia ens condueixen cap a espais d’incertesa. Per això, totes les caminades acaben en l’obertura del mar; això sí, un mar intensament blau que convida a la vida la protagonista i tant de bo també, després d’esquerdar certeses, convidi a la vida els lectors d’aquest llibre.

Bibliografia Manel Codina i Massons (Vic,1961).Professor de Filosofia. Coautor de llibres de text per a alumnes de Batxillerat. Ha elaborat recursos web per a l’aprenentatge de la filosofia. Ha impartit classes de didàctica de la filosofia a l'ICE de la Universitat de Barcelona.

Lluís Cerarols i Cortina (Calders, 1957). Professor de Filosofia. Ha publicat llibres de narrativa com Miquelet el Cargolaire i altres contes calderins (Abadia editors, 2002), L’ànima de la vall (Premi Ramon Roca de novel·la. Editorial Pagès, 2008) i alguns treballs etnològics com Calders segle XX: cròniques de la vida tradicional (Abadia editors, 2009).

Bibliografia:

Cerarols, Lluís; Codina, Manel. Camí del Mar: Vut diàlegs amb la Filosofia. Ed. L'Albí/Idees.

Damasio, A. (2001). El error de Descartes. La emoción, la razón y el cerebro humano.Editorial Crítica.

Gomá Lanzón, J. (2014). Aquiles en el gineceo. Taurus Ediciones.

Taylor, Ch. (2009). El multiculturalismo y "la política del reconocimiento”. Fondo de Cultura Económica.

Benhabib, S. (2005).Los derechos de los otros. Extranjeros, residentes y ciudadanos. Gedisa.

Comte-Sponville, A. (2007). L’ànima de l’ateisme. Introducció a una espiritualitat sense Déu. Paidos contextos.

Melloni, X i Cobo, J. (2015).Déu sense Déu. Fragmenta editorial.

Jou, D. (2012). Introducción al mundo cuántico. De la danza de las partículas a las semillas de las galaxias. Pasado y Presente.

Esquirol, JM. (2015). La resistencia íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat. Quaderns Crema.