UNA APROXIMACIÓ FILOSÒFICA I POLÍTICA AL RIURE

De Cafè Filosòfic Pensa
Salta a:navegació, cerca
Data 2024/03/16
Lloc La Central Raval
Titol UNA APROXIMACIÓ FILOSÒFICA I POLÍTICA AL RIURE
Ponent Daniel Gamper
Descripció És professor de Filosofia Moral i Política a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca gira en torn de la filosofia política, en concret teories de la democràcia, el paper de la religió en societats diverses, la llibertat de consciència, la llibertat d’expressió. El 2019 va guanyar el Premio Anagrama de Ensayo per Las mejores palabras. De la libre expresión. És editor dels llibres La fe en la ciudad secular (Trotta) y Habermas (Katz, en col•laboració amb C. Ungureanu); y autor de Laicidad secular. Apuntes de filosofía política postsecular (Bellaterra). Ha traduït obres de Nietzsche, Scheler, Croce o Habermas entre d’altres. Ha publicat llibres d’entrevistes amb Zygmunt Bauman, John Gray, Martha Nussbaum, Judith Butler, Michael Walzer, etc.. Col•labora periòdicament en el diari Ara. El febrer de 2024 acaba de publicar, De qué te ríes. Beneficios y estragos de la broma (Herder).
Bibliografia Laicidad europea (Bellaterra, 2016)

Las mejores palabras. De la libre expresión (Anagrama, 2019)

De qué te ríes. Beneficios y estragos de la broma (Herder, 2024)

RESUM DE LA SESSIÓ L’anàlisi del riure requereix considerar tant els seus aspectes estrictament fisiològics, com els comunicatius, socials i polítics. Al llarg de la xerrada es presentaran els següents aspectes del riure:

1. El riure com a alteració hormonal: és intencional i voluntari o és una manifestació autònoma del cos? El cas de les pessigolles. 2. El riure com a comunicació: què diem quan riem? Ensenyar les dents. 3. El riure massificat: al servei de qui estan les rialles massificades? El cas de la riallada enllaunada.