Cafè Filosòfic Pensa Juny 2018

De Cafè Filosòfic Pensa
Dreceres ràpides:navegació, cerca
Data 2018/06/23
Lloc La Central Mallorca
Titol La construcció mental i la repressió judicial d'un crim imaginari: la cacera de bruixes a Catalunya
Ponent Pau Castell Granados
Descripció A finals de l’època medieval, una sèrie d’homes i dones van començar a ésser perseguides i jutjades arreu d’Europa, per part de tribunals laics i eclesiàstics, en base a una nova tipologia criminal: el crim de bruixeria. Les persones acusades d'aquell nou crim «contra Déu i la societat» serien percebudes pels seus contemporanis com les responsables de les desgràcies ocorregudes en el seu entorn, essent condemnades a mort per haver participat en aplecs diabòlics, haver prestat homenatge al Diable tot abjurant de la fe cristiana i haver provocat la malaltia i la mort de persones, animals i conreus. Catalunya fou un dels primers llocs d’Europa on es documenten accions judicials contra la bruixeria des de principis del segle XV, mantenint-se com un dels principals focus de «cacera de bruixes» al llarg dels segles moderns. Com i quan va començar la persecució? A qui s’acusava? Com funcionaven els judicis per bruixeria a Catalunya? Aquestes i altres qüestions seran abordades durant la conferència per tal d'acostar al gran públic els resultats de les darreres investigacions sobre aquest fenomen complex que marca de forma tràgica la fi de l'època medieval i el naixement de la modernitat.
Bibliografia Agustí Alcoberro; Josefina Roma (dirs.), Per bruixa i metzinera, la cacera de bruixes a Catalunya, Museu d'Història de Catalunya, Barcelona: 2007.

Pau Castell Granados, Orígens i evolució de la cacera de bruixes a Catalunya. Barcelona: Fundació Noguera (en premsa). versió preliminar en línia

--- «Con toda templança y moderación. El Santo Oficio ante la caza de brujas en Cataluña (siglos XVI y XVII)», en Mª Jesús Zamora (ed.), Mulieres inquisitionis. La mujer frente a la Inquisición en España, Academia de Hispanismo, Madrid: 2017, p.51-104

--- «La figura de la bruixa en l'obra de Hieronymus Bosch», Matèria. Revista Internacional d’Art, 10-11 (2016), 205-224.

--- «Wine vat witches suffocate children. The Mythical Components of the Iberian Witch», eHumanista: Journal of Iberian Studies, 25 (2014), p.170-195.

Richard M. Golden (ed.), Encyclopedia of witchcraft. The Western Tradition, ABC-Clio, Santa Barbara: 2006.

Brian P. Levack (ed.), The Oxford Handbook of Witchcraft in Early Modern Europe and Colonial America, Oxford University Press, Oxford: 2013.