LA MORT EN EL CINEMA

De Cafè Filosòfic Pensa
(S'ha redirigit des de: Acte)
Salta a:navegació, cerca
Data 2023/06/03
Lloc La Central Raval
Titol LA MORT EN EL CINEMA
Ponent Jaume Duran
Descripció Jaume Duran és doctor en Cinema, llicenciat en Filologia, en Lingüística i DEA en Història de l'Art. És professor de la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona (UB), i col•labora amb l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), amb l'Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI), amb La Salle - Universitat Ramon Llull (URL) i amb el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia - Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Ha dut a terme cursos, seminaris i conferències nacionals i internacionals, i ha publicat diversos llibres, capítols de llibre i articles en revistes d'investigació.
Bibliografia • Duran, Jaume (2021). Narrativa, dramatúrgia y guion. Vitòria: Bradu, ENTI UB.

• Duran, Jaume (2019). La muerte en el cine. Barcelona: Filmografías esenciales, Editorial UOC. • Duran, Jaume (2018). Estética del cine. Vitòria: Bradu, ENTI UB. • Duran, Jaume (2011). La ficció cinematogràfica, avui. Barcelona: Publicacions i edicions, UB.


La mort, per definició, és un efecte terminal que resulta del cessament de les funcions vitals d'un organisme. Això és, l'extinció de la vida. I pot produir-se per causes naturals -per malaltia o vellesa- o per causes induïdes -per accident, homicidi, suïcidi o demés. La ciència ha discutit sobre la naturalesa de la vida i per tant de la mort, i també sobre el llindar que separa una de l'altra. Igualment, més enllà de la ciència, la mort ha estat objecte de reflexió de la filosofia i, per extensió, de la humanística o l'art. I en el camp cinematogràfic ha estat i encara és, junt amb l'amor, un dels temes més recurrents. En aquesta xerrada abordarem el seu tractament, tot partint de l'assaig La muerte en el cine (Editorial UOC, 2019) de l'autor.